Een incassobureau: wat kost dat?
Je doet het liever niet, maar soms is het als ondernemer onvermijdelijk: een incassobureau inschakelen. Als je openstaande facturen maar niet betaald worden, is het een logische vervolgstap. Maar je gaat dit traject natuurlijk in om geld te krijgen, niet om geld te verliezen. Daarom is een veelgehoorde vraag: wat kost een incassobureau eigenlijk? En wat gebeurt er als het incassobureau er niet slaagt te innen? Ben je als ondernemer dan extra geld kwijt? Gelukkig hoeft dat niet altijd het geval te zijn.
Kosten voor de debiteur
Als je een zaak overdraagt aan een incassobureau, maken zij buitengerechtelijke incassokosten. In de wet is bepaald wanneer deze kosten in rekening gebracht mogen worden bij de debiteur en wat de hoogte van deze kosten zijn. Het ligt aan de hoogte van het factuurbedrag hoeveel incassokosten gerekend mogen worden. Deze kosten komen dus voor rekening van de debiteur, bovenop het factuurbedrag zelf. Op internet zijn veel calculators te vinden waarmee je de hoogte van de incassokosten kan berekenen door middel van het factuurbedrag.
Kosten voor de crediteur
Het is natuurlijk handig dat een deel van de kosten verhaald kan worden op de debiteur. Maar er kunnen ook kosten bij de opdrachtgever zelf in rekening worden gebracht door het incassobureau. Hier wordt het ingewikkeld: het verschilt namelijk per bureau hoe dit werkt. Zoek dus bij de keuze van een bureau uit welke betaalafspraken zij hanteren. Zorg dat je van alle voorwaarden op de hoogte bent.
Je hebt er vast wel eens van gehoord: no cure, no pay. Veel incassobureaus werken volgens dit principe. Dit betekent dat je niet hoeft te betalen als het bureau de vordering niet incasseert. Let op: dit betekent dus dat je wél moet betalen als er wel succesvol wordt geïnd. Incassobureaus claimen dan een deel van de factuursom als betaling. En dit kan oplopen tot een kwart van het oorspronkelijke bedrag.
Abonnement bij een incassobureau
Als je veel klanten hebt en inschat dat je regelmatig van incassobureaus gebruik zal maken, loont het om een incassobureau te kiezen waarbij je een abonnement kan afsluiten. Incassoprocedures kosten veel tijd en het is prettig om alle dossiers over te dragen aan één partij waarmee je goed bekend bent. Deze bureaus maken afspraken van tevoren over communicatie: hoe snel nemen zij het incassoproces over en hoe frequent wil jij als opdrachtgever op de hoogte gehouden worden? Vaak werken deze bureaus ook op basis van no cure, no pay. Sommige partijen helpen ook met de procedure vóór incasso, bijvoorbeeld met het opstellen van aanmaningsbrieven en met juridische bijstand.
Er zijn dus vele opties denkbaar als het aankomt op de keuze van een incassobureau. Zorg ervoor dat je een bureau kiest waarvan de betalingsafspraken passen bij jouw situatie. Wees niet bang om door te vragen en bedenk je dat je altijd de incassokosten op de klant kunt verhalen. Als je in de betalingsherinnering vermeldt dat er kosten bijkomen wanneer iemand niet binnen 14 dagen betaalt, kun je de incassokosten dus verhalen op de klant. Dit doen veel webwinkels met klanten die niet betalen. Het is een effectieve manier om alsnog betaald te krijgen, zonder dat het je zelf iets kost.