Menu

Aanvragen doorlopend krediet is aan de orde van de dag

Het aanvragen doorlopend krediet doe je vooral als je denkt dat je over een langere periode meer bestedingsruimte nodig zult hebben. In ons land kun je op verschillende manieren geld lenen. De meest gekozen leenvormen zijn de persoonlijke lening, de andere optie is het aanvragen doorlopend krediet. Beide leenvormen hebben zo hun voordelen. Bij een persoonlijke lening kies je vooral voor zekerheid. Het doorlopende krediet biedt je meer flexibiliteit.

Aanvragen doorlopend krediet is aan de orde van de dag

Aanvragen doorlopend krediet? Het is aan de orde van de dag. Vaak kiezen mensen voor een persoonlijke lening als ze voor een eenmalige uitgave staan. Je kunt in dat kader denken aan de aanschaf van een auto. Met het aanvragen doorlopend krediet kies je voor een meer flexibele leenvorm. Je spreekt met de bank of de geldverstrekker een maximale bestedingsruimte de kredietlimiet af. En tot aan die limiet ben je helemaal vrij; je bepaalt zelf hoeveel, hoe vaak en wanneer je het geleende geld opneemt. Bij een doorlopend krediet los je maandelijks af. Kom je opnieuw krap bij kas te zitten, dan mag je bij deze leenvorm het al afgesloten geldt opnieuw opnemen.

Door afgelost geld opnieuw op te nemen verleng je de looptijd van de lening

De mogelijkheid om al afgelost geld opnieuw op te nemen maakt aanvragen doorlopend krediet ook zo populair. Wel is het zo dat als je al afgelost geld opnieuw opneemt, meteen ook de looptijd van de lening verlengd wordt. Een doorlopend krediet heeft dan ook geen vaste looptijd. Ook daarmee is een groot verschil met de persoonlijke lening genoemd. Het geld dat je aflost bij een persoonlijke lening blijft ook afgelost. Dat kun je dus niet opnieuw weer opnemen. Daardoor weet je bij het aangaan van een persoonlijke lening ook precies wanneer je de lening afgelost hebt. Mensen die van duidelijkheid houden, geven vrijwel altijd de voorkeur aan een persoonlijke lening.

Aflossing en rente en de zekerheid van een persoonlijke lening

Kies je voor een persoonlijke lening, dan betaal je elke maand precies hetzelfde bedrag aan aflossing. Bij aanvragen doorlopend krediet ligt dat anders. Hoewel ook dan in feite geldt dat je elke maand hetzelfde aflost, kan het rentepercentage gedurende de looptijd van de lening veranderen. De aanbieder van het krediet kan en mag de rente dus wijzigen.

Gewoon opnieuw beginnen

Er zijn geldverstrekkers die behalve een kredietlimiet ook een termijn afspreken waarbinnen het doorlopend krediet afgelost moet zijn. Anderen doen dat niet. Je dient dan zelf na het aflossen van de lening aan te geven dat je de lening wilt beëindigen. Doe je dat niet, dan zou je in feite gewoon opnieuw kunnen beginnen. Voor je na aanvragen doorlopend krediet over het geld kunt beschikken, wordt wel altijd eerst een kredietcheck uitgevoerd. Dit wordt verzorgd door het BKR in Tiel. Geven zij een negatief advies aan de bank of geldverstrekker, dan kun je in de meeste gevallen fluiten naar de lening. Dan moet je zoeken naar een andere oplossing.