Menu

BTW aangeven en je telefoon, hoe regel je dat?

Als ondernemer maak je elke dag een hoop kosten voor je onderneming. Computers om aan te werken, eten voor tussen de middag, de huur van het pand waar je in werkt maar natuurlijk ook de telefoons voor jezelf en je personeel. Het is hét communicatiemiddel om met klanten, zakenrelaties en andere belanghebbende te communiceren. 

Het mooiste is dat elke ondernemer zijn telefoon abonnement fiscaal af kan trekken van de omzetbelasting. Dus als je je wel eens af hebt gevraagd of je de kosten van de telefoon zakelijk af kan trekken, dan ben je hier aan het juiste adres!

Als je een zakelijk telefoon hebt voor je onderneming kun je onderscheid maken tussen je eigen telefoon of de telefoons die je voor je persoon aanschaft. Maar voor de belastingdienst maakt dit helemaal niet uit. Alle telefoons voor zakelijke doeleinden zijn namelijk fiscaal aftrekbaar. Het maakt hierbij ook niet uit of je een privé of zakelijk abonnement hebt. Op zowel een toestel als het abonnement geldt het hoge tarief van 21 procent. 

De BTW wordt dus afgetrokken van de omzetbelasting. Je kan natuurlijk ook altijd de kosten van een vaste telefoon fiscaal aftrekken. Daarnaast vallen overige kosten die gepaard gaan met een telefoon onder aftrekbare kosten zoals bijvoorbeeld een iphone x reparatie. Dit kunnen ze trouwens erg goed bij iPhone repareren den haag.

Zowel de aanschafkosten als de maandelijkse abonnementskosten zijn aftrekbaar bij de belastingdienst. Maar zorg altijd dat je de aanschafkosten wel juist hebt. Het komt namelijk vaak voor de de aanschafwaarde verkeerd wordt aangegeven. De belastingdienst zegt dat je dit altijd naar redelijkheid in moet vullen. Je kunt je abonnement via een zakelijke of privé rekening betalen, voor de belastingdienst maakt dit niet uit. 

Het is over het algemeen voordeliger om een zakelijk abonnement te nemen in plaats van een privé abonnement. We adviseren om een zakelijk abonnement af te sluiten. Er zijn enorm veel aanbieders en een hele hoop telefoons die je kan kiezen. Dus zoek er een die bij je past.

Je bent absoluut niet verplicht om een zakelijk abonnement aan te schaffen. Voor veel  beginnende ondernemers is het handiger om gewoon te beginnen met je privé telefoonabonnement om vervolgens over te gaan op een zakelijk abonnement.

Je kan altijd een mobiel abonnement afsluiten. Zowel met als zonder toestel en zowel off- als online. Je kan het overzicht over je eigen boekhouding het beste bewaren door het op naam te zetten van je bedrijf. 

Als je weer BTW aangifte moet doen, weet je precies welke telefoonkosten je op mag geven. Zorg er in ieder geval voor de je je aangifte op de juiste manier invult. Dit voorkomt een hoop gedoe in de toekomst. 

Als je moeite hebt met het doen van je btw aangifte, is het misschien verstandig om een boekhouder in dienst te nemen. Hij kan je hierin begeleiden of het overnemen. Erg verstandig dus om over na te denken.