Menu

Hoe kies ik een passende opleiding?

Je hebt eindelijk je Havo of MBO diploma gehaald en het is tijd om te kiezen voor een opleiding. Voor veel jongeren is het kiezen van een opleiding een lastige keuze. Je bent nog jong en weet niet zo goed wat je wilt worden later. Eigenlijk komt het kiezen van een opleiding voor veel jongeren iets te vroeg. Ze zijn veel bezig met bijzaken en de huidige studie, maar niet zo zeer met het oriënteren naar wat ze later willen worden. Er zijn vaak mensen die na het eerste jaar van hun opleiding al afhaken. Dit kan je eigenlijk zien als een verspilt jaar. Daarom is het super belangrijk om een passende opleiding te kiezen. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Tegenwoordig is er erg veel keuze wat natuurlijk fijn is, maar dit maakt de beslissing niet makkelijk. Dus hoe kies je nu eigenlijk een passende opleiding? Lees dan snel verder. 

Maak van je hobby je baan

Iedereen heeft wel een hobby. Je besteedt hier veel tijd aan en bent er super goed in. Waarom van je hobby dan niet je baan maken? Een goed voorbeeld hiervan is tekenen. Er zijn jongeren die heel veel tekenen, eigenlijk overal waar ze zijn. Je zou dan bijvoorbeeld kunnen kijken naar een opleiding om architect te worden. Ook zijn er andere baantjes waarbij tekenen van groot belang is. Bijvoorbeeld bij het maken van een nieuwe game. Een ander voorbeeld is als je het leuk vindt om sociaal bezig te zijn. Je bent erg sociaal ingesteld. Dan zijn er heel veel banen die goed bij jou passen. Je zou bijvoorbeeld leraar kunnen worden of werken in een sales team. Je kan eigenlijk aan elke hobby wel een baantje koppelen. 

Goed oriënteren

Dit klinkt voor de handliggend. Toch zijn er veel jongeren die zich niet goed oriënteren voordat ze een keuze maken voor een opleiding, terwijl dit juist zo belangrijk is. Dit kan je zo weer een verspilt jaartje kosten. Het is erg belangrijk om je goed te oriënteren voordat je ergens aan begint. Kijk bijvoorbeeld om je heen. Heeft iemand in je familie of kennissen een baan die jou wel interessant lijkt. Je zou dan kunnen vragen of je een dagje mee kan lopen. Zo weet je aan de einde van de dag zeker of dit iets voor jou is. Stel deze dag vooral veel vragen zodat jij precies weet wat de werkzaamheden zijn. Ook kun je verschillende open dagen bezoeken. Elke hogeschool heeft zijn eigen voordelen. Misschien vind je Inholland wel leuker dan de HVA. Ook leer je bij open dagen meer over verschillende soorten opleidingen. 

Opleidingen

Zoals gezegd zijn er tegenwoordig erg veel verschillende opleidingen op de markt en op het ogenblik worden online marketing opleidingen steeds populairder. Er is een duidelijke groei in aanmeldingen voor digitale marketing. Ook blijven administratieve en management opleiding super populair zoals een master business administration opleiding of een management opleiding. Er zijn zoveel verschillende opleidingen. Eigenlijk voor ieder wat wils alleen moet je wel weten dat ze bestaan. Er zijn opleidingen die je niet kunt volgen op de HVA of Inholland. Daarvoor moet je naar het noorden van het land om deze te volgen. Maar als dit een opleiding is waar je uiteindelijk je baan van wilt maken. Is dit natuurlijk gewoon de moeite waard. 

Kortom, denk goed na voordat je een studiekeuze maakt. Het is namelijk een belangrijk beslissing en het zou zonde zijn als je na een jaar met je studie stopt, al is dit natuurlijk geen ramp. Kijk daarom goed naar wat je leuk vind en of je daar wellicht je werk van kunt maken. Verder is het belangrijk om je goed te oriënteren en te kijken welke keuzes er allemaal zijn. Zo krijg je een goed beeld van het aanbod en weet je wat er allemaal is zodat je de juiste keuze kunt maken. Op deze manier heb je tenminste alles bekeken en kan het bijna niet meer fout gaan!


Bron: https://www.ncoi.nl/