Menu

MKB winstvrijstelling is een steun in de rug voor de ondernemer

Vrijwel iedereen is verplicht om belasting te betalen in Nederland. Op producten in de vorm van BTW, over het inkomen en voor ondernemers ook over de gemaakte winst. Er zijn tal van regels en processen op het gebied van de belasting en hoe deze berekend wordt. Voor ondernemers van het midden en klein bedrijf zijn er een aantal tegemoetkomingen om je als ondernemer een steuntje in de rug te geven en de lasten te verlichten. 

Een goed voorbeeld hiervan, is de zogenaamde MKB winstvrijstelling. De vrijstelling betreft een aftrekpost op de winst van maar liefst 14% die in veel gevallen de belasting aanzienlijk verlicht. De MKB winstvrijstelling geldt echter en alleen voor de ondernemer en niet voor eventuele medegerechtigden.

MKB winstvrijstelling geldt ook voor ZZP-ers

De MKB winstvrijstelling is een regeling die al tientallen jaren bestaat, maar wel is veranderd in de loop van de tijd. Een van de veranderingen, is bijvoorbeeld het in 2010 afgeschafte urencriterium, waardoor je nu niet meer een minimaal aantal uren in de onderneming gestoken hoeft te hebben om voor de regeling in aanmerking te komen. 

Een prettige bijkomstigheid van de MKB winstvrijstelling, is dat deze niet alleen voor bedrijven met meerde personeelsleden bestaat, maar ook gewoon van toepassing is op zogenaamde ZZP-ers. Vooral voor deze groep maakt de regeling een groot verschil. De MKB winstvrijstelling kan alleen worden toegepast nadat de winst verminderd is met de ondernemersaftrek. De ondernemersaftrek bestaat uit verschillende posten, waaronder de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek.

MKB winstvrijstelling is volledig geautomatiseerd

De MKB winstvrijstelling is volledig geautomatiseerd en om het proces zo eenvoudig mogelijk te maken voor iedereen, wordt deze automatisch toegepast voor elk bedrijf dat in aanmerking komt en hoef je je als ZZP-er of als eigenaar niet aan te melden voor de regeling. 

Het is echter nog belangrijker dan ooit om ervoor te zorgen dat je winst draait, want de regeling wordt hoe dan ook toegepast. Wanneer je als onderneming geen winst boekt maar verlies lijdt in een boekjaar dan kan de MKB winstvrijstelling zorgen voor een belastingtarief dat hoger ligt dan normaal, wat je natuurlijk te allen tijde wil voorkomen.