Menu

Opleidingen en banen binnen de bouw en techniek

De bouw en techniek, een grote sector in Nederland. In dit artikel lees je meer over de verschillende opleidingen die je kunt volgen binnen deze sector en over de verschillende soorten banen.  

Opleidingen 

De bouw en techniek is een grote sector, daarom zijn er ook veel opleidingen en banen in deze sector. Zou je graag in de bouw en techniek willen werken? Dan is het wel verstandig om een opleiding te volgen die hierop aansluit. Je kunt na de middelbare school een MBO, HBO of WO opleidingen volgen, het ligt aan je vooropleiding voor welk niveau jij kunt gaan. 

Op het MBO is er een opleidingen bouw en techniek. Wanneer je op het MBO een opleiding volgt voor de bouw of techniek is de kans groot dat je uiteindelijk veel met je handen gaat werken, zo kun je stratenmaker, dakdekker of steigerbouwer worden. Als je meer de technische kant op wilt kun je uiteindelijk technische apparaten zoals airco’s of verwarmingen installeren, je kunt aan vliegtuigen sleutelen of machines bouwen. 

Op het HBO wordt een opleiding in de bouw of techniek als een stuk theoretischer, hier combineer je werken met je handen met theorie. Op het HBO kun je bijvoorbeeld bouwkunde gaan studeren, met deze opleiding kun je bouwkundige ontwerpen maken, constructies berekenen en aannemers coördineren of adviezen geven. 

Daarnaast kun je ook nog de opleiding bouwkunde volgen op de universiteit. Wat je met deze opleiding kunt doen hangt voor een groot deel af van de master die je na de bacheloropleiding volgt. Je kunt met de master architectuur bij een architectenbureau aan de slag, maar je kunt ook aan de slag als projectontwikkelaar bij een bouwonderneming of woningcorporatie. De WO opleiding bouwkunde is een stuk technischer dan de HBO opleiding en bij deze opleiding krijg je vooral theorievakken en maak je veel ontwerpen op de computer. 

Banen 

Omdat er veel verschillende opleidingen zijn, zijn er ook veel verschillende banen binnen de sector. Zo kun je loodgieter, elektromonteur of stratenmaker worden. Maar er zijn ook veel banen te vinden als projectleider, werkvoorbereider, planner of uitvoerder. 

Daarnaast is het natuurlijk altijd mogelijk om je eigen onderneming op te starten. Zo kun je een eigen aannemersbedrijf opzetten, je eigen bedrijf in installatietechniek of je eigen architectenbureau.