Menu

Wet Financieel Toezicht: waar moet een financieel adviseur aan voldoen?

Het beroep financieel adviseur is beschermd in Nederland en in de Wet Financieel Toezicht wordt exact aangegeven waar deze professionals dan aan moeten voldoen. Ben jij op zoek naar een financieel adviseur, dan is het goed om even na te lopen of deze aan de regels voldoet. Gelukkig is er ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) die hier toezicht op houdt en die je kunt raadplegen als je meer wilt weten of twijfels hebt. Maar welke plichten hebben financieel adviseurs in Nederland en waar kun jij op rekenen als je deze diensten afneemt?

De plichten van de Wet Financieel Toezicht

Volgens de Wet Financieel Toezicht (WFT) worden financieel adviseurs een aantal verplichtingen opgelegd. Deze verplichtingen hebben te maken met de scholing van de professional, zowel initieel als later.

●       De diplomaplicht: iedere financieel adviseur moet een WFT basisdiploma halen om het werk te mogen doen. Dit diploma hoeft niet te worden herhaald, maar moet wel continu worden aangevuld met een geldig PE diploma.

●       De onderhoudsplicht: PE staat voor Permanente Educatie en daarvoor worden er cursussen aangeboden in verschillende branches binnen de financiële markten, zoals pensioen, hypotheek en inkomen. Een PE diploma moet wel actueel gehouden worden door deze periodiek te herhalen.

Een geschoolde professional

Met deze twee plichten uit de Wet Financieel Toezicht weet je dus altijd dat jouw financieel adviseur de juiste scholing heeft ontvangen om zijn of haar werk goed te kunnen doen. Daarbij is deze scholing niet eenmalig, maar constant en blijft de adviseur de diploma’s herhalen. Lukt het de adviseur niet om aan één van deze plichten te voldoen, dan vervalt de andere plicht automatisch ook. Samen zijn ze de beroepskwalificatie waaraan iedere adviseur volgens de Wet Financieel Toezicht Permanente Educatie verplicht moet voldoen.

De eis om permanent actueel te zijn

Naast de juiste diploma’s moet een financieel adviseur volgens de Wet Financieel Toezicht ook aan kunnen tonen permanent actueel te zijn. Dat is een punt waar de AFM toezicht op houdt. Het betekent dat ze zichzelf altijd op de hoogte brengen van de laatste ontwikkelingen in hun eigen financiële vakgebied. Dat gebeurt door middel van bijscholing en cursussen. De adviseur ontvangt daar certificeringen voor en kan zo aantonen dat de kennis actueel is. De Wet Financieel Toezicht vraagt dus om meer dan beroepskwalificaties alleen. Bijscholing en training maken er ook een belangrijk onderdeel van uit.

Wat kun jij als consument verwachten?

Omdat de Wet Financieel Toezicht bestaat krijg jij als consument een aantal zekerheden. En het goede nieuws is dat je deze ook kunt controleren en dat je weet dat er een toezichthoudende autoriteit is die je kunt raadplegen. In Nederland zijn alle financiële adviseurs voorzien van de juiste basisdiploma’s, moeten ze verplichte diploma’s halen en herhalen in hun eigen vakgebied en houden ze zichzelf permanent actueel. Met die beroepskwalificaties, eisen en verplichtingen, weet je dat je op een bepaalde kwaliteit kunt rekenen als je een financieel adviseur besluit aan te nemen.